За по-малко от 2 час бяха изкупени 28 картини на жена,

...
За по-малко от 2 час бяха изкупени 28 картини на жена,
Коментари Харесай

Доброто съществува! За часове изкупиха картините на жена от социален дом

За по-малко от 2 час бяха изкупени 28 картини на жена, която е с умствена назадничавост. Изложбата с творбите на Фанка Борисова беше проведена от Новините на NOVA, откакто наш екип инцидентно се срещна с 42-годишната жена.

Фанка живее в обществен дом от раждането си и в никакъв случай не е имала свое семейство. Единственото й избавление и бягство е рисуването.

Няма да я видите да рисува с професионални четки и бои. Фанка Борисова се е научила да твори с каквото има на разположение.  С съчка за уши, шкурка и саморъчно изработен молив от хартия - по този начин Фанка основава картините си в дома за умствена назадничавост в град Баня.

" Всяка картина се получава постепенно.  С бързата работа нищо не се получава ", декларира Фанка.

Фанка е сирак. На 42 години е и в никакъв случай не е имала дом, друг от обществена институция.

" Почти всеки ден рисувам. Води ме успокоение, радост… Това е моят живот. Аз рисуването доста си го обичам. И ще си го обичам, до момента в който съм жива ", декларира Фанка.

За първи път я срещнахме в края на 2021 година Между заключените порти, изолацията и неприятните условия - тя намира избавление в рисуването на картини.

" Като видят, че съм в дом за умствена назадничавост, не ми имат вяра. Мислят си, че си фантазирам. Пък то в действителност не е по този начин. Животът по този начин ми е минал, че все ми е тая кой ще има вяра и кой не ", декларира Фанка. 

Разказва, че рисува откогато се помни. Мечтае за своя галерия от дете.

" Мечтаех да се осъществявам с рисуването и с това да преуспея, с цел да мога да оказвам помощ на домовете, в които съм била. Аз там пораснах и видях всичко. До някъде знам какво е да нямаш. Направо си знам какво е да нямаш, видях какво е неналичието ", споделя Фанка.

Тези мемоари оставя на назад във времето, с цел да изживее сбъдването на огромната си фантазия –  лична галерия.

Вече има и проект какво ще направи с парите, които ще получи от купените картини.

" Бих отделила едно 200-300 лв. за дома, с цел да ги почерпя. За мене си бих си купила таблет, тъй като таблетът към този момент ми играе. И моливи и химикали ", споделя тя.

А посланието й е, че изкуството съществува на всички места.

" Можеш да си в една дупка, само че има ли една светлина, ти като рисуваш и като си самичък, какво ти пречи? Нищо! ", споделя Фанка.

Картините й, които са изложени в галерията, към този момент са маркирани с алена точка. Това значи, че те към този момент са продадени.

Екипът ни обаче се свърза с авторката и с нейно единодушие на следващия ден ще бъдат докарани още 17 картини. Те ще бъдат пуснати в продажба, а към този момент има и лист с чакащи за тях. През целия ден в галерията  не стопираха да идват хора, с цел да видят изложбата " Тя. Въпреки всичко ".

Изложбата ще остане в в изложба Vivacom Art Hall Oborishte 5 може да бъде прегледана до 19 февруари, а входът е свободен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР